Hvad er et pantebrev?
Et pantebrev er en juridisk bindende aftale mellem låntager og en långiver, som da betegnes som panthaver. Med et pantebrev stiller låntageren sin ejendom eller anden værdigenstand i sikkerhed for lånet over for panthaver. Pantebrevet giver panthaver ret til at begære tvangsauktion, hvis boligejer misligholder tilbagebetalingen af sit lån.
Forskellige former for ejerpantebreve
Der findes flere former for pantebreve, som bruges i forskellige sammenhænge. Herunder beskrives nogle af de typiske former for pantebreve.
- Ejerpantebrev: Et pantebrev som boligejeren udsteder til sig selv. Ejeren er altså både kreditor og debitor. Ejerpantebrevet underpantsættes som regel til en bank eller anden långiver.
- Pantebrev: Et pantebrev giver en långiver (f.eks. et realkreditinstitut eller en bank) sikkerhed for et lån i ejendommen.
- Realkreditpantebrev: Både dokumentation for pant i en ejendom og samtidig et gældsbrev hvor køber erkender at skylde realkreditinstituttet et givent beløb.
- Skadesløsbrev: Et pantebrev som skal dække en løbende gæld mellem boligejer og panthaver. Løbende gæld kan eksempelvis være en kassekredit.
- Sælgerpantebrev: Udstedt i forbindelse med salg og køb af ejendommen, hvis køber ikke betaler fuld købesum med det samme. I stedet afdrages den resterende købesum i rater og sælger har pant i huset som sikkerhed.
Hvornår bør du oprette et pantebrev / ejerpantebrev?
Et pantebrev skal udarbejdes i tilfælde hvor du har brug for at låne penge af en långiver, der kræver en sikkerhed for det lån der udstedes. Du vil typisk blive stillet overfor dette krav, når du ønsker at låne i banken eller hos et realkreditinstitut.
Fordelen ved at låne med et pantebrev / ejerpantebrev er, at et pantebrevslån kan dække op til 95% af prisen på din ejendom. Ved almindeligt lån hos et realkreditinstitut, kan du ved godkendelse låne op til 80% af boligprisen. Et pantebrevslån er altså et alternativ, hvis du ikke har mulighed for at låne på udbydernes sædvanlige præmisser.